x
Skift til visning af fuldt website

02.01.2012 - artikel fra SK Forsyning's kundemagasin
Journalist: Margit Knoblauch - Fotograf: Pia Burmølle Hansen

Frese foretrækker fjernvarme

Industrivirksomheden FRESE i Slagelse har netop besluttet at gå fra naturgas til fjernvarme. Argumentet er naturligvis at CO2 reducere, og da virksomheden selv fremstiller ventiler der kan optimere effekten, giver det bonus at gå planken ud efter at regeringen gav mulighed for at naturgaskunder fremover kan konvertere til mere miljøvenlig og vedvarende varmeforsyning.

Klokken er 13 denne dag i december.

Ind ad døren i et kontor hos Industrivirksomheden, Frese i Slagelse, træder en venligt smilende mand i arbejdstøj. Jesper Bjørk Hansen fra Frese står sammen med Christian Samer fra SK Forsyning og venter på ham, og på bordet foran ligger en kontrakt klar til underskrift.

Få sekunder efter er det hele overstået. Manden i arbejdstøjet er ejeren, Kim Frese, han og Christian Samers signaturer besegler den aftale, Frese og SK Forsynings fjernvarme nu skal i gang med at realisere.

Rettidig omhu

Jesper Bjørk Hansen fortæller om planerne:

- De har været længe undervejs, for allerede i 2005 var vores gamle naturgasanlæg ved at være nedslidt, og vi undersøgte derfor muligheden for at konvertere til fjernvarme, siger han, og forklarer:

- Vi er en dansk virksomhed med et internationalt ry, og udover at tænke i økonomisk rentabilitet, har vi et ansigt udadtil, hvor det for os er vigtigt at signalere omtanke for miljøet, i en virksomhed hvis produktion krævet et stort energiforbrug, så derfor var vi parate til at konvertere til fjernvarme allerede dengang, siger Jesper, og tilføjer:

- Men det kunne ikke lade sig gøre. Vi var dengang politisk bundet til naturgasnettet her i byen.

Men knap 5 år senere blæser der nye politiske vinde, da tidl. miljøminister, Connie Hedegaard, baner vejen for at der fremover skal være mulighed for at bryde naturgasmonopolet, hvis der er miljømæssig gevinst i at vælge fjernvarmen, og så tog Frese bolden op igen

Leverer selv en del af ordren

- Vi tog omgående kontakt til SK Forsyning, der jo leverer CO2 neutral fjernvarme, og vi foretog en uvildig energivurdering af vores behov og forbrug, indleder Jesper.

- Og da de vendte tilbage med tommelfingrene opad, besluttede vi os for at gå videre sammen, siger han og nikker så til Christian Samer.

- Det er blevet til en del møder siden, fordi vi selv bliver en del af leverancen, griner han, og Christian nikker bekræftende.

Herefter præsenterer Jesper os for Freses produktchef, Jens Johansen, der kan uddybe på det mere tekniske plan:

- Det specielle i vores tilfælde er jo, at vi selv fremstiller nogle af verdens mest avancerede ventiler og styringssystemer her i Slagelse, og derfor kan vi selv levere en stor del af de vigtigste dele, forklarer Jens, og kaster sig ud i en velargumenteret forklaring om hvordan Freses ventiler kan forbedre energiudnyttelsen i det nye anlæg, hvilket er en meget vigtig faktor, fordi det sparer os for meget store mængder energi og dermed penge, forklarer Jens.

Vi sparer det store og dyre opgravningsarbejde

Frese sparer i runde tal 25 % i forhold til at fortsætte med naturgassen, når de nu vælger at konvertere til fjernvarme.

Nu kunne man jo godt forestille sig at etableringsudgifterne ville blive enorme i forbindelse med et gigantisk opgravningsarbejde og nedlægning af nye fjernvarmerør omkring Strudsbergsvejområdet. Men det er slet ikke tilfælde her. Christian Samer forklarer hvorfor:

- Det område har nemlig haft fjernvarme før naturgassen – helt frem til 1990, og da rørene fra dengang ligger her endnu, bliver der i højere grad tale om en ”kosmetisk operation”, hvor vi blot skal sørge for at fjernvarmen kommer ind i virksomheden ved at etableres stikledninger udenfor og sætter 2 hovedventiler op inde i bygningerne, siger han og tilføjer:

- Så det er jo ikke entrepriseopgaven, men en ny, stor fjernvarmekunde, vi jubler over i SK Forsyning.

Mens SK Forsyning er glade for den nye kunde, er kunden glad for de besparelser, de kan se frem til ved at konvertere fra naturgas til fjernvarme.

- En virksomhed som vores bruger meget energi, - lige nu 1.4 mio. kWh (svarer til 100 parcelhuse.red.), og det er her vi kan hente betydelige besparelser ind ved at anvende fjernvarme, forklarer han.

Den samlede investeringspris vil han ikke ud med, og den er heller ikke relevant, da Frese jo selv leverer de dyreste dele af entreprisen, men han vil til gengæld gerne fortælle os hvor hurtigt den er betalt hjem:

- I løbet af 3-4 år, siger han og smiler tilfreds.

- Og sidst, men ikke mindst – så reducerer vi CO2 udslippet med 25 % - ca. 300 tons CO2 om året, så i virkeligheden er det miljøet, der er den helt store vinder her, konkluderer Christian Samer, og Jesper nikker bekræftende:

- Det forbedrer så igen vores konkurrencevilkår, siger han!

Fælles viden er guld værd

Frese har - med 20 års gasforbrug på samme adresse – en databank fyldt med viden omkring deres energiforbrug.

- Det er viden, der er guld værd, og da jeg for nogen tid siden sad i en større forsamling af lokale erhvervsfolk, fik jeg ideen til at lade den viden gå videre til andre, der påtænker at gå ind i lignende projekter, for det siger sig selv at mange virksomheder vil vælge fjernvarme fremover, af både økonomiske og miljø-politiske grunde, mener Jesper.

Derfor har vi opfordret til, og plantet en ide om, at lave et ”Fjernvarme-Cluster” (cluster: engelsk ord for ”forskellige aktører der løser en opgave i fællesskab” red.), hvor SK Forsyning, virksomhederne i kommunen i fællesskab samler vores viden og erfaringer, som vi kan videreformidle til andre, siger Jesper, og tilføjer sluttelig:

– Desuden har vi mange udenlandske kunder, som vi vil demonstrere ideen for. Det vi gør her sammen med SK forsyning bør komme andre end os selv til gavn, slutter Jesper Bjørk Hansen.

Christian Samer, SK Forsyning og Kim Frese, Frese Metal- og Stålstøberi