x
Skift til visning af fuldt website

28.10.2010

Studerende i dynamisk regulering

"Hvad man i ungdommen nemmer, man ikke i alderdommen glemmer", siger et gammelt ordsprog.

Det er under den devise, at to erfarne Frese-rådgivere og -sælgere hvert år står ansigt til ansigt med fremtidens ingeniører, varmemestre, teknikere og VVS'ere, når de underviser og gæsteforelæser om dynamisk regulering på tekniske læreanstalter i Danmark.

Freses dynamiske ventiler har i mere end 20 år udfordret den del af byggebranchen, der sværger til statiske ventiler. Trods dynamiske ventilers dokumenterede effekter på køle- og varmeanlægs betydeligt lavere energiforbrug og trods enkeltheden i at indregulere et anlæg, er der stadig fagfolk i branchen, som sværger til de statiske ventiler. Det var den teknologi, som var fremme, da de var under uddannelse for mange år siden.

- Der er sket meget i udviklingen af reguleringsventiler i de seneste år. Det er den viden, vi ønsker at formidle. Vi planter nogle frø hos de studerende, når vi kommer ud på læreanstalterne, og underviser i dynamisk regulering. Vi er meget bevidste om, at vi ikke reklamerer for Freses produkter, men at vi gennemgår og laver øvelser med de studerende, hvor de lærer om principperne bag dynamisk regulering, siger OEM Sales Manager Aage Back Pedersen, der hvert år gæsteforelæser for de ingeniørstuderende på hhv. Ingeniørhøjskolen i Århus og Aalborg Universitet. Han tilføjer, at man også på Teknologisk Institut anvende Freses produkter i undervisningen.

Sammen med salgsingeniør Ove Haugen udgør Aage Back Pedersen det undervisningsteam, som fører fremtidens VVS'ere, varmemestre og ingeniører ind i den dynamiske regulerings verden. Ove Haugen underviser primært på tekniske skoler og AMU-centre og har ca. 20 undervisningsdage om året, hvor eleverne bliver introduceret til regulering af varme- og køleanlæg, pumper, varmevekslere, forståelse af systemerne og - ikke mindst - dynamisk regulering.

- Vi giver en grundlæggende introduktion til, hvordan man opnår den bedste udnyttelse af energien i sit anlæg med dynamisk regulering. Når man monterer dynamiske ventiler, opnår man automatisk balance i sit anlæg. Der løber ikke mere vand gennem ventilerne, end de er indstillet til. Uanset om belastningen er høj eller lav. Vi forsøger at give en grundlæggende forståelse for, hvordan et anlæg fungerer. Vi kalder en spade for en spade, så det er klart for deltagerne, hvordan dynamiske ventiler og pumper hænger sammen og giver den bedste energiudnyttelse, siger Ove Haugen.

- Heldigvis kan vi se, at vores indsats bærer frugt. Blandt unge VVS'ere og ingeniører oplever vi en helt anden forståelse for dynamiske ventiler. Den forståelse kommer til at præge branchen i de kommende år, hvor presset for at opnå energibesparelser i køle- og varmeanlæg vil stige. Her er Freses dynamiske ventiler en rigtigt god løsning, siger Aage Back Pedersen og Ove Haugen.

Aage Back Pedersen og Ove Haugen