x
Skift til visning af fuldt websiteFire værker deler deres erfaringer om at sætte en pumpestation op

Hvordan navigerer man bedst gennem processen med at etablere en pumpestation? Og hvad skal man være opmærksom på?

Vi har talt med driftsledere og projektledere fra fjernvarmeværker i Horsens, Kjellerup, Sakskøbing og Sindal, som deler overvejelser om beslutningsprocessen, tekniske aspekter og de konkrete resultater, som etableringen af en pumpestation har medført.

Hvad var grunden til, at I havde brug for en pumpestation?


”I 2016 begyndte vi et stort projekt i Horsens, hvor vi skulle konvertere 10.000 enheder fra gas til fjernvarme i et område med både industri og en stor del nybygget beboelse. Vi vidste, at vi ville få brug for tre pumpepunkter i området – et punkt tæt på industribebyggelsen og to punkter med et retur- og et fremløb i selve byområdet.”
Fjernvarme Horsens, Søren Sejersen Laursen, Projektleder

”Som mange andre er vi i gang med gaskonverteringer. En af opgaverne for os var at få fjernvarme ud til cirka 100 huse og en stor efterskole i Levring, der ligger 1,8 kilometer uden for Kjellerup. Området mellem Levring og Kjellerup er lidt kuperet, og derfor havde vi brug for en pumpestation til at hjælpe fjernvarmen frem men også tilbage igen.”
Kjellerup Fjernvarme Amba, Lars Mikkelsen Bjørnkjær, Driftsleder

”Da landsbyen Våbensted fik mulighed for at konvertere til fjernvarme, var der så stor tilslutning i området, at vi ikke havde nok differenstryk til de bagerste kunder i forsyningsnettet. Det betød, at vi skulle øge trykket derude, og derfor satte vi en pumpestation op. Pumpestationen er vores første, så det var vigtigt for os at vælge en leverandør, hvor både produktet, servicen og samarbejdet var i orden.”
Sakskøbing Fjernvarme, Lynge Ibsen Buchleitner, Driftsleder

”Vi er lige nu i gang med en gaskonvertering i Astrup, der er en forstad til Hjørring med 226 huse. Indtil nu har cirka 60% af byen tilsluttet sig fjernvarme, men landsbyen ligger seks kilometer fra Sindal, og derfor havde vi brug for en pumpestation, så vi kunne lave et fordelingsnet i området.”
Sindal Varmeforsyning A.m.b.a., Lars Zenas, Projektmedarbejder

Hvorfor valgte I Frese til opgaven?


”Vi valgte Frese, fordi deres løsning var økonomisk fornuftig og i en god kvalitet – både i forhold til det funktionelle og konstruktionsmæssige. Da vi besigtigede en af deres pumpestationer, kunne vi se, at den havde den robusthed, vi ønskede. Samtidig var den lavet i et gennemtænkt design, der gør drift og vedligeholdelse nemmere, og så var det også vigtigt, at vi havde en god faglig sparring omkring den tekniske del.”
Fjernvarme Horsens, Søren Sejersen Laursen, Projektleder

”Hos Frese fik vi svar på alle vores spørgsmål, og vi havde en kontaktperson, der vidste en masse om den tekniske del. Samtidig var de også de mest fleksible i forhold til vores ret pressede tidsplan, og de var hurtige til at få designet det rigtige hus. Selvfølgelig betød prisen også noget, men det, vi fik for prisen i forhold til kvaliteten, gjorde, at det var den bedste løsning til prisen. Det betød også meget, at for Frese handlede det ikke bare om at sælge et produkt, men om at finde den helt rigtige løsning til os.”
Kjellerup Fjernvarme Amba, Lars Mikkelsen Bjørnkjær, Driftsleder

”Frese virkede som en seriøs og professionel leverandør, og vi har tidligere kigget i deres retning, fordi de havde nogle spændende produkter. De bød ind med den grad af kommunikation og samarbejde, vi havde brug for, og vi fik svar på alle de spørgsmål, der opstår i sådan en proces. Det vigtigste var selvfølgelig at løse problemet med trykket, men fordi jeg er ene mand i driften, var det afgørende, at det var en driftssikker løsning, så jeg kan sove godt om natten.”
Sakskøbing Fjernvarme, Lynge Ibsen Buchleitner, Driftsleder

”For et par år siden var vi oppe at se Frederikshavns nye pumpestation, som Frese har bygget. Pumpestationen virkede som en løsning i god kvalitet med et godt design og gennemtænkte detaljer i forhold til for eksempel rørføring, instrumentering, døralarm og vand-på-gulv-alarm. Med Frese blev vi inviteret med i mange processer og vi blev hele tiden orienteret undervejs. Det betyder, at vi har fået en løsning, der passer bedre til det, vi ville have, fordi vi har snakket og tilrettet løsningen til vores behov i løbet af processen.”
Sindal Varmeforsyning A.m.b.a., Lars Zenas, Projektmedarbejder

Hvordan har processen fra første kontakt til idriftsættelse været?


”Det har været et rigtig fint forløb. Jeg foretrækker et direkte og ærligt samarbejde, og det har det været. Vi har haft de nødvendige møder og samtaler undervejs, når vi skulle justere vigtige detaljer, for eksempel placering af aftap, montering af prærør eller andre lavpraktiske ting, men vi har hele tiden holdt det kort og effektivt. Det har også været rart, at der ikke er kommet kedelige ekstraregninger undervejs, så fra mit synspunkt har forløbet været godt og fair hele vejen igennem.”
Fjernvarme Horsens, Søren Sejersen Laursen, Projektleder

”Processen har været god hele vejen igennem, og vi har fået en fin pumpestation. Jeg kunne godt lide nærheden i projektet – altså at vi hele tiden havde samme kontaktperson – og det har uden tvivl gjort det nemmere at gennemføre projektet. Den løbende dialog har også betydet, at vi har kunnet løse de ting, der opstod undervejs, både hurtigt og effektivt.”
Kjellerup Fjernvarme Amba, Lars Mikkelsen Bjørnkjær, Driftsleder

”I sådan en proces er der en masse spørgsmål, og her havde vi tæt dialog med både Frese og de andre leverandører i projektet, så det var et meget positivt forløb, hvor både Frese, entreprenører, smede, it-folk og mange andre løftede i flok. Siden pumpestationen er sat i drift, har vi kun haft behov for ganske små justeringer i forbindelse med indkøringen, men det er alt sammen noget, der er blevet løst med et enkelt opkald og et tryk på en knap.”
Sakskøbing Fjernvarme, Lynge Ibsen Buchleitner, Driftsleder

”Efter vi havde valgt Frese, holdt vi et opstartsmøde, hvor vi skitserede linjerne i projektet, og den del kørte rigtig godt. Nu har vi fået pumpestationen til aftalt tid, og det betyder meget for os. Efterfølgende har forløbet omkring mangellisten være meget positiv, for Frese har været meget hurtige til at følge op, så vi har hele tiden følt os godt orienteret og prioriteret i forhold til manglerne.”
Sindal Varmeforsyning A.m.b.a., Lars Zenas, Projektmedarbejder

Hvilke positive forandringer har den nye pumpestation medført?


”Området er et nyanlæg, så vi har ikke set nogle deciderede forandringer, men for mig har det været vigtigt, at vi har haft sparring undervejs, og at vi holdt den forholdsvis stramme tidsplan, så vi fik mindst to ud af tre pumpestationer i drift, når fyringssæsonen startede – og det har vi fået. Det har faktisk kørt fuldstændig planmæssigt, så nu står vi med to færdige stationer uden nogle hængepartier.”
Fjernvarme Horsens, Søren Sejersen Laursen, Projektleder

”For os har det været vigtigt, at vi fik den rigtige tekniske løsning fra starten. Derfor valgte vi for eksempel full flow ventiler. De holder længere, og så sparer de pumperne for strøm, så de er tjent hjem efter fem til seks år. Og så har det været en fornøjelse at arbejde sammen med nogen, der heller ikke ville gå på kompromis med kvaliteten eller den tekniske løsning.”
Kjellerup Fjernvarme Amba, Lars Mikkelsen Bjørnkjær, Driftsleder

”Med den nye pumpestation fik vi løst problemet, så nu kan de bagerste kunder i Våbensteds ledningsnet også komme i bad, og vi ved, at der aldrig bliver problemer med trykket derude igen, og det er en stor tryghed. Samtidig har vi kunnet sænke trykket i hovednettet med en halv bar, fordi hovedpumpen ikke skal bruge så meget tryk, og det giver naturligvis en besparelse, og så får vi også den fordel, at belastningen i nettet mindskes.”
Sakskøbing Fjernvarme, Lynge Ibsen Buchleitner, Driftsleder

”Nu er pumpestationen ikke i fuld drift endnu, men jeg forventer, at vi kan styre den mere præcist, få en bedre overvågning og mere korrekte temperaturer og på den måde spare lidt penge på sigt. Så jeg føler, at jeg har fået noget for pengene, og jeg føler mig sikker på de valg, der er truffet i forløbet.”
Sindal Varmeforsyning A.m.b.a., Lars Zenas, Projektmedarbejder

Hvad har været det bedste i forløbet?


”Det er nok, at projektet er lykkedes uden problemer, at vi har taget en løbende dialog om justeringer, og at vi holdt tidsplanen. Vi har haft et godt, direkte og ærligt samarbejde, som har levet op til mine forventninger, så jeg er meget tilfreds med både forløbet og resultatet.”
Fjernvarme Horsens, Søren Sejersen Laursen, Projektleder

”Det har været et rigtig godt samarbejde fra start til slut, hvor vi arbejdede under tidspres. Men på trods af det holdt vi en tæt dialog, og vores kontaktperson kom tit forbi og var aldrig svær at få fat i, så på den måde holdt vi kæden stram hele tiden, og resultatet er blevet rigtig godt.”
Kjellerup Fjernvarme Amba, Lars Mikkelsen Bjørnkjær, Driftsleder

”Det har været et godt og behageligt samarbejde med en høj grad af tillid, og både Frese og vi har været indstillet på at gøre os umage og levere en løsning, som bare spiller. Det har betydet, at vi har fået en pumpestation, hvor kvaliteten er i orden i forhold til både holdbarhed og driftssikkerhed, og hvor alle involverede har ydet deres bedste.”
Sakskøbing Fjernvarme, Lynge Ibsen Buchleitner, Driftsleder

”Det bedste er, at vi har fået en station, vi er tilfredse med, og det har været rigtig godt med dialogen undervejs, hvor Frese har vist sig at have en stor baggrundsviden og ekspertise, og det giver ro i maven. Så selvom vi måske var skeptiske til at starte med, så er vi i løbet af processen blevet mere og mere sikre på, at det er det rigtige valg, og der ingen tvivl om, at vi vil invitere dem til en budrunde igen, hvis vi skal bygge noget en anden gang.”
Sindal Varmeforsyning A.m.b.a., Lars Zenas, Projektmedarbejder