x
Skift til visning af fuldt website

Se fem eksempler på, hvordan en pumpestation kan se ud

Når trykket skal holdes oppe i fjernvarmenettet, vælger flere og flere værker at anlægge en pumpestation. Det er nemlig en fleksibel løsning, der sikrer det nødvendige tryk mellem værket og forbrugeren, og så kan det skræddersyes til specifikke krav. Vi har samlet et overblik over fem forskellige typer pumpestationer, der allerede er i drift.

Den store pumpestation i Frederikshavn

I Frederikshavn ligger den første – og en af de største – pumpestationer, vi har leveret. Den blev anlagt for at sende fjernvarme til et nyere boligområde, der ligger 70 meter højere end selve byen. Stationen ligger cirka 20 meter oppe på bakken mod det nye boligområde. Her har man valgt et stort pumpehus, hvor der er god plads og gode arbejdsforhold, når der skal udføres service og vedligehold.

I Frederikshavns pumpestation kan man køre med lavere temperatur, fordi det område, der skal tilkobles, har nyere boliger end nede i byen. Når man sender fjernvarmen derop, kører man noget af returvandet forbi pumpen for at få den bedst mulige afkøling ved hjælp af en lavtemperatur-shunt.

Den store pumpestation i Frederikshavn på 3 x 6 x 2,7 m

Pumpestation i Brønderslev med dobbelt bypass kan pumpe i begge retninger

I Brønderslev blev der anlagt en ny pumpestation for at koble en ny by på fjernvarmenettet. Det er en forholdsvis stor station med god plads indeni, så den er nem at servicere for medarbejderne.

Derudover er det også en pumpestation, der kan pumpe fjernvarmen i begge retninger, fordi der er dobbelt bypass i den. Den kan derfor sende fjernvarmen fra Brønderslev til Øster Brønderslev – eller skifte retning og sende overskudsvarmen fra Øster Brønderslev tilbage til Brønderslev.

Den unikke løsning til Brønderslev gør det muligt både at bruge stationen til enten at forsyne Øster Brønderslev fra Brønderslev eller omvendt samt helt at bypasse den.

Pumpestationen i Brønderslev med dobbelt bypass måler 3 x 6 x 2,78 meter

En underjordisk pumpestation i naturbeskyttet område i Hinnerup

I Hinnerup har vi leveret den første underjordiske pumpestation. Hinnerup havde brug for en station, men den skulle ligge i et naturbeskyttet område på kanten af fredskov. Derfor står den i en brønd under jorden, så kun cirka 30 cm kan ses over jordoverfladen.

Rent funktionelt kører den præcis som en pumpestation over jorden og er indrettet med de samme pumper og rør. I situationer, hvor der er begrænsninger på, hvad man må bygge i et åbent landskab, kan man gøre som i Hinnerup og undersøge muligheden for at anlægge en underjordisk pumpestation.

Den underjordiske pumpestation i Hinnerup står på en 4 x 3,7 meter bundplade

Lille og kompakt pumpestation i Brørup

I Brørup havde man brug for en pumpestation til at pumpe fjernvarme retur tilbage til værket, hvor der var problemer med at få tilstrækkeligt retur-tryk. Fordi pumpestationen skulle anlægges i et bebygget område, var det vigtigt, at den ikke fyldte særlig meget. De valgte derfor en station i et komprimeret design på 1,6 meter i højden og 2,1 meter i længden.

Pumpestation kan præcis det samme som en større station, men her har man prioriteret et kompakt design, så det falder mere diskret ind i omgivelserne.

Den kompakte pumpestation i Brørup måler 1,6 x 2,1 x 1,4 meter

Hardware til Kjellerups nye pumpestation

I forbindelse med konvertering fra naturgas til fjernvarme havde de brug for en ny pumpestation i Kjellerup. Men til projektet i Kjellerup har vi kun leveret selve hardwaren, og de har selv stået for styringen. Det vil sige, at vi har leveret rør, hus, ventiler og betonplade, og resten har de selv designet, indkøbt og monteret.

Fordi Kjellerup gerne ville bygge videre på deres eksisterende systemer, valgte de denne løsning, og det er et eksempel på, at pumpestationer næsten altid bliver skræddersyet til de behov, der er i det enkelte område og hos det enkelte værk.

Kjellerup fik leveret hardware til deres pumpestation på 1,5 x 2,8 x 1,9 meter

Den optimale pumpestation designes i et tæt samarbejde

De fem pumpestationer viser, at selvom man kan få en standard pumpestation, så er der næsten altid behov for at tilpasse den til specifikke krav – enten i forhold til størrelse, type eller funktionalitet.

Løsningerne opstår altid i et tæt samarbejde med dig som kunde, hvor vi afdækker de forskellige udfordringer og behov. Men det er også afgørende, at vi sammen finder en løsning, der møder dine ønsker om eksempelvis valg af pumpe, frekvensomformer, styring eller leverandør. Det giver det bedste afsæt for at skabe en pumpestation, der er optimal til opgaven.

Har du brug for sparring om et projekt?

Du er altid velkommen til at skrive til os på info@frese.dk, hvis du vil vide mere om pumpestationer, eller hvis du har et projekt i støbeskeen. Vi er altid klar til en uforpligtende snak om dine muligheder.