x
Skift til visning af fuldt website

Frese SIGMA CompactFrese ALPHAFrese OPTIMA Compact

25 år med dynamiske ventiler

I 2013 er det 25 år siden, at Frese sendte sin første dynamiske ventil på markedet og introducerede en ny teknologi til regulering af varme- og køleanlæg.

Frese blev stiftet i 1944, og gennem de seneste 25 år har virksomhedens dynamiske ventiler sikret energibesparelser i varme- og køleanlæg over hele verden. I dag udgør salget af dynamiske ventiler over 70 procent af Freses omsætning. Det skyldes de klare resultater, man opnå, når man anvender dynamisk regulering af et anlæg. Da sparer man nemlig ca. 50 procent af pumpeenergien sammenlignet med et anlæg baseret på statiske ventiler.

S1- Flow i balance

Det var i 1988, at Frese sendte den første dynamiske ventil på markedet. Navnet var S1, og den blev anvendt i større bygningers varmeanlæg for at skabe balance i flowet uden indregulering. Kun én størrelse da det burde række til alt. Vi blev klogere...

Dynamiske ventiler var et opgør med de udbredte statiske ventiler, som har eksisteret siden 1950’erne uden ændringer i teknologien. Når dynamiske ventiler er monteret i stedet for statiske, er et varme- eller køleanlæg i balance fra start. Dermed slipper man for indregulering. Det skulle dog vise sig, at VVS-branchen var tilbageholdende med at tage de dynamiske ventiler til sig, trods de dokumenterede energibesparelser og den enklere indregulering og styring af køle- og varmeanlæg. Først i 2000 slog salget af dynamiske ventiler for alvor igennem. Men så skete det også på verdensplan.

ALPHA – anlæg i balance under skiftende tryk

Freses anden generation af dynamiske ventiler kom på markedet i 2001 under navnet ALPHA. Denne gang til både køle- og varmeanlæg og i alle størrelser fra DN15 til DN 800…………

Disse ventiler, som indeholder indsatse med fast flow, sikrer også den hydrauliske balance i store og små varme- og køleanlæg, også under skiftende tryk. Alpha-ventilerne blev meget populære, og salget udgør i dag 40 procent af alle flowprodukter.

OPTIMA – tre ventiler i én

I 2006 sendte Frese tredje generation af sine dynamiske ventiler på markedet: OPTIMA, der er en intelligent kontrolventil, som er kendetegnet ved at være en tre-i-én ventil. Den sørger for balance i systemet, kontrollerer rumtemperaturen og sørger for, at tryksvingninger ikke påvirker balancen eller rumtemperaturen. OPTIMA erstatter en strengregulerings- og en kontrolventil, ligesom den gør brug af trykdifferensregulatorer overflødig. Det betyder, at ventilen reducerer installationsomkostningerne med op til 40 procent.

OPTIMA-ventilen udvikles løbende, og i 2011 kom OPTIMA Compact på markedet. I forhold til den oprindelige OPTIMA-ventil er Compact ca. halv størrelse og derfor betydeligt lettere at installere i køle- og varmeanlæg.

Nye brancher

Freses udviklingschef Ole Jørgensen har været ankermanden i udviklingen af virksomhedens dynamiske ventiler siden starten i 1988. Han ser mange muligheder for, at dynamiske ventiler kan videreudvikles og anvendes i andre brancher.

- Elektronisk styring af ventilerne bliver næste skridt i udviklingen, så det bliver endnu lettere at styre og optimere varme- og køleanlægs drift. Samtidig ser vi også muligheder for, at dynamiske ventiler bliver anvendt i andre industrier, hvor der er behov for at styre flow. Det kan fx være i proces-industrien eller i den maritime industri. Vi har utallige ideer på tegnebordet til de næste mange års udviklingsprojekter, siger Ole Jørgensen.

Freses dynamiske ventiler er dansk producerede. De samles og bearbejdes på virksomhedens fabrik i Slagelse og sikrer knowhow i virksomheden. I dag udgør de dynamiske ventiler 95 procent af Freses eksport.

Ole Joergensen, R&D