x
Skift til visning af fuldt website

Artikel fra WIRTSCHAFTheute juni/juli 2013

Innovativ ventilteknologi

Frese A/S er verdens førende udvikler, producent og distributør af dynamiske reguleringsventiler til styring af flow, tryk og temperatur. Det velrenommerede danske firmas innovative reguleringsventiler benyttes hovedsageligt på HVAC-markedet, hvor det holder energiforbruget på et lavt niveau, uden at det sker på bekostning af et behageligt indeklima. Vi talte med Product Manager Jens Johansen om den traditionsrige virksomhed, der tilbyder et bredt sortiment, sprudler af innovation og ekspanderer på verdensplan.

Historien om Frese A/S begyndte i 1944, da Børge Frese startede et støberi i kælderen i sit hus i Slagelse. I begyndelsen blev der hovedsageligt produceret mindre maskingods, gryder og stegepander af aluminium samt lysestager og dørhamre i bronze. Allerede efter kort tid blev støberiet udvidet flere gange for at få plads til at producere de første ventiler, bl.a. stop- og aftapventiler. Succesen lod ikke vente på sig, og den unge virksomhed specialiserede sig i stigende grad inden for fremstilling af ventiler af kobber- og stållegeringer til værfter og på offshore-området. Siden 1960'erne har Frese A/S hele tiden benyttet de nyeste produktionsmetoder og -anlæg for at kunne realisere avancerede ventiler.

I 1988 lykkedes det verdensomspændende gennembrud, da Frese A/S lancerede den første automatiske ventil. Allerede samme år åbnede man den første udlandsafdeling i Tyskland. I de efterfølgende år blev produktporteføljen udvidet med en lang række dynamiske reguleringsventiler. "Samtidig udvidede vi også vores eksportaktiviteter gevaldigt", fortæller Jens Johansen. "Det gjorde og gør vi stadig i dag ved at følge en verdensomspændende ekspansionsstrategi. Vi har nu datterselskaber ikke bare i Tyskland, men også i Storbritannien, Tyrkiet og Kina." Dertil kommer omkring 30 repræsentationer i hele Europa samt i Asien, Australien og USA.

Siden 1989 har Frese været opdelt i to selvstændige virksomheder, hightech-støberiet Frese Metal- og Stålstøberi A/S og Frese A/S, hvis kernekompetence er at udvikle og producere dynamiske reguleringsventiler. Det tætte samarbejde mellem de to virksomheder giver de bedste forudsætninger for at kunne tilbyde førende produkter verden over. Som global player med nordiske rødder skaber virksomheden en årsomsætning på 26 mio. euro og beskæftiger i øjeblikket 150 medarbejdere. "De fleste af vores medarbejdere arbejder på vores fabrik i Slagelse samt i Kina og vores afdeling i Aachen, Frese Armaturen GmbH, der er ansvarlig for distributionen af vores produkter i Tyskland, Østrig og Schweiz samt i Benelux-landene", fortæller Jens Johansen om strukturen i Frese A/S. Koncernen er stadig familieejet og ledes i dag af grundlæggeren Børge Freses børnebørn Kim, Claus og Tina Frese.

Virksomheden er markedsfører i et nichesegment og har en lang række patenter på dynamiske reguleringsventiler til varmesystemer, ventilationsanlæg og aircondition – ikke bare i Danmark og Europa, men på verdensplan. "Vores reguleringsventiler bruges i bygninger, skibe, produktionsanlæg osv., altså alle steder, hvor der bruges vand til afkøling og opvarmning", fortæller Jens Johansen. "Vores aktuelle produktportefølje omfatter udelukkende ventiler, der er blevet udviklet efter 2000, og som dermed lever op til de nyeste tekniske standarder". Hertil hører et bredt udvalg af dynamiske strengreguleringsventiler, dynamiske kombiventiler til styring og regulering samt dynamiske differenstrykregulatorer. Når der bruges dynamiske reguleringsventiler fra Frese, er det ikke nødvendigt at indregulere anlægget, for flowet indstilles direkte, sådan at man kun skal justere pumperne. På den måde kan energiforbruget sænkes til et minimum. Jens Johansen forklarer: "Cirka 75 procent af vores omsætning skaber vi med dynamiske reguleringsventiler. Resten kommer fra tilbehør som udskiftningselementer, stopkuglehaner, smudssamlere og sikkerhedsventiler."

Virksomheden har sat nye standarder for eksempel med Frese OPTIMA Compact. Den hører til den nyeste generation af dynamiske reguleringsventiler til hydraulisk balance. Ligesom i menneskets krop er en hydraulisk balance meget vigtig for at opnå optimal funktion i kredsløbene for eksempel i bygningsteknik. Frese OPTIMA Compact kan regulere flowet trinløst og dermed garantere en ideel hydraulisk balance på et hvilket som helst tidspunkt. Det innovative ventilsystem er en kombination af en ekstern indstillelig dynamisk strengreguleringsventil med en differenstrykregulator og en reguleringsventil med fuld modulerende kontrol, hvormed der sikres størst mulig energieffektivitet. Det samme gælder for storebroderen til Frese OPTIMA Compact, strengreguleringsventilen Frese OPTIMA til rørstørrelser op til DN 150 og et vandflow på op til 200 m3 i timen. "Vores OPTIMA-produktfamilie, som vi netop har præsenteret på ISH i Frankfurt, består af trykuafhængige motor- og reguleringsventiler med i alt tolv forskellige rørstørrelser fra DN 10 til DN 150", forklarer Jens Johansen.

Med hensyn til teknologi er Frese A/S branchefører med en markedsandel på 20 procent på verdensplan. "Vores produktionskapacitet ligger på mellem 300.000 og 400.000 styk om året", regner Jens Johansen sammen. "Vi har indtil nu solgt omkring 2,5 millioner dynamiske ventiler, hvoraf eksportandelen efterhånden udgør mere end 90 procent."Frese-ventilerne er i brug hele jorden rundt. For eksempel sikrer de hydraulisk balance samt præcis temperaturstyring i skyskraberen Shard London Bridge, der med 310 meter er den højeste bygning i EU og samtidig den næsthøjeste fritstående konstruktion i Storbritannien. Desuden har de dynamiske strengreguleringsventiler fra Frese A/S siden 2000 været fast bestanddel i luksus-krydstogtskibene fra Meyer-værftet i Papenburg. Og i Forum Marmara, et af Tyrkiets og Europas største indkøbscentre, er det også ventilerne fra Slagelse, der styrer den hydrauliske balance i varme- og køleanlæggene. "Det ligger os dog fjernt at hvile på succesen og de internationale laurbær", understreger Jens Johansen. "Tværtimod er det typisk for os, at vi bliver ved med at finde på nye innovative idéer. Det indebærer, at der udvikles to til tre nye produkter hvert år." Frese A/S satser fortsat på vækst. "I de kommende år vil vi fortsætte med at stabilisere og udvide vores position med energibesparende ventilløsninger især i Rusland, Saudi-Arabien og Australien samt i Tyskland."